Monday, March 15, 2010

Tips Mengenali Kain Cotton Buat Cadar


Ni mukadimah.... :P
Lamanya Danial nak tunggu siap...ni cadar yang ke-2..huhuhu...minat spiderman..nak kasik matching ngan katil...so Ummi baik hati layannn....

ni ade sikit tips nak share...


Tips nak beli kain cadar  nak buat cadar..kalau nak beli tu tanyalah dulu toke..bukan pembantu or pekerja dia..dorang tak banyak tahu sangat....atau rasalah dengan tangan..jenis apa..polyster atau cotton...kadang2 corak sama ...tapi ade yang jenis polyster dan jenis cotton or sedikit polyster sahaja...or sedikit ajer cotton ..haha tu yang selalu kita baca berapa percentage isikandungan...harga ni kene tengok juga..kalau polyster tu murah.memang murah...setakat ni saya jumpa(sejak biz cotton lah) 4 jenis kain cotton buat cadar...pada haga yang berbeza..
pertama dan kedua ni ..polyster plus cotton ..kandungan polyster banyak..so pegang pun tau ...kasar..nak guna untuk tido tak rasa sama macam tido atas kain cotton...haga berbeza2..pandai2lah buat pilihan...
yang ke tiga...cotton..yang ni macam kat sini
dulu ade..sekarang dah abih...yang ni cotton lah..tebal n tak berbulu..saya dah guna  buat cadar n comforter...yang ni..oke sangat....warna pon still tahan walaupon dah lama guna...

Sebenarnya kalau kita perasan..corak yang sama jer...kita bleh jumpa harga lain2..haha hanya jauhari mengenal manikam...pandai2lah yer..

dan gred satu ni..(yang saya dok mengidam nak sambar..)..saya tak jual sebab harganya memang mahal..huhuhu...siap sulam bagai...(akan kusambar jua huhuhu)

gred cotton ni untuk buat cadar..bidang 110 inci..kain baikkk punya...yang ni sama la macam kat dalam katalog or kita jumpa kat pasaraya..set cadar yang beratus2 tu haha....sedapppp tido..

anyway ni pendapat saya selepas mendalami bidang cotton secara tak sengaja ni..saya bukan profesional..so kalau ade pandangan yang silap..blehla bgtau...huhu jangan marah..saja nak share...selepas menerima email2 pertanyaan dari mereka2 yang nak tahu mengenai cotton...harap dapat membantu...

THANKS~


6 comments:

  1. leh tahan gak ilmu ttg cotton ni..
    tima kasih sudi berkongsi ilmu ni diesha...
    hhehe.. :)

    ReplyDelete
  2. thanks Zu..hehhe tak sangka ade juga orang menghargainya....perkataan TERIMA KASIH tu bermakna sangat....yerlah rasa semangat nak menulis lagi... :)

    ReplyDelete
  3. hai diesha...saya baru nak try try...menarik. boleh share info. raya ni try jahit kusyen. tapi cari kain tak menarik la...kat mana kain2 yg cantik, ye..dalam erti kata lain, u shopping kain kat mana. hahaha...

    ReplyDelete
  4. salam anonymous,

    nak jahit kusyen bukan kain n..tak sesuai..kain2 yang sha ceritakan tu kain buat cadar..sarung bantal ...dll kalau nak buat sarung kusyen pulak boleh jengah butik diesha sini ada heavy cotton...

    http://jurnaldiesha.blogspot.com/
    atau kat fb
    http://www.facebook.com/pages/Butik-Online-Diesha/231259560487?v=wall

    atau kalau nak cari tempat lain..kat jakel..nagoya pon ada...kain buat sofa/heavy cotton

    harap dapat membantu...

    ReplyDelete
  5. nk kongsi skit la psl nk plih cadar ni.....klo nk bli cdr yg sedap tdo n thn lma kne la plih yg 100% cotton...yg plg best combed cotton...kain die sjuk...lps dh thu jns kain cotton bru tgk bpe threat count...threat count tggi lg ok...tp klo threat count tggi tp bkn cotton xbest jgak...klo bleh elakkan kain jns dobi micro ape ntah xigt nma pnuh...kain jns 2 klo pgg mmg lmbut..tp pns...klo cotton die bleh serap pluh n xpns....dobi micro pns n krg serap air....

    ReplyDelete
  6. Salammpuan.. saya baru belajar. Semalam saya beli kain cotton plain bidang 43 ..cadangnya nk jahit cadar fitted utk ank bujang
    .katil bujang di asramanya... masalahnya.. bila saya ukur cadar kt rumahni.. lebarnya 60inci.. tp kain saya beli smlm 43 inci shj... adakah utk buat cadar ..kena beli yg 60 inci?..sebab kalau disambung..xlawala pula rasa saya. Adake cotton yg lebar 60inci? Tq

    ReplyDelete

____________________________________________________

My Blog List

Tutorial Online Patchwork